Programmering

Prova-på-programmering

Innehåll

Den här kursen är främst riktad till dig som inte programmerat tidigare och känner att du behöver få en förståelse för vad programmering är, innan du väljer framtida studier eller skolar om dig i arbetslivet.

Kursen ger en inblick i vad programmering är och hur man kan använda det för enkla beräkningar och annan manipulation av data, samt förståelse för skillnaden mellan digitalt och analogt, kunskaper i grundläggande datasäkerhet såsom lösenord och sabotageprogram, internets uppbyggnad, skärmbilders uppbyggnad, koppling mellan programvara och maskinvara, komponenterna processor, minne, router och nätverk, angivelse av antal bitar och byte med prefix (k, M, G, T), t.ex. i angivelser såsom ”100 Mbit/s” och ”telefonen har 64 GB minne”.

Programmeringsspråket är en variant av JavaScript.

Genom att svara på två korta enkäter i början och slutet av kursen kan du bidra till att dels förbättra kursen, men också till forskningen på KTH om hur man effektiviserar lärande. Dessa enkäter är, liksom resten av kursen, helt frivilliga och du bestämmer vad för data du vill dela med dig av.

Genomförande

Kursen ger inte högskolepoäng eller rätt till studiestöd, vi jobbar däremot för att kunna erbjuda ett intyg, men vi kan inte lova att det går ännu. 

Kursen är öppen för alla, oavsett förkunskaper eller examensnivå. Kursen tar förstås olika lång tid beroende på förkunskaper, men för målgruppen (aldrig programmerat tidigare): räkna med 40 timmar. Det finns ”examinationsfrågor” i slutet av varje modul, men dessa prov går att göra om till dess att man klarar dem, precis som alla andra frågor i kursen.

Kursen går helt på distans, online, läses i egen takt och är kostnadsfri.

Kursen är gjord för att vara självinstruerande, men du kan kontakta mentorerna via e-post kursmentor@kth.se om du trots det skulle behöva hjälp.

Support
För pedagogiska och tekniska frågor går det bra att mejla till kursmentor@kth.se

För endast tekniska går det även bra att skapa en ticket i Torus direkt med "Tech Support knappen".

Anmälan

Gör så här:
 1. Besök länken: https://qbl.sys.kth.se/registration/new  för att skapa ett konto i systemet.
 2. Verifiera ditt konto med e-postadressen du använde för att registrera dig. (Om du inte skulle få ett brev, följa anvisningarna här: https://cocreate.idocos.eu/books/torus-pa-kth/page/far-du-ingen-bekraftelsemail)
 3. Gå till inloggningssidan genom att klicka på följande länk: https://qbl.sys.kth.se/session/new. Klicka på ”Learner/Educator Sign in” och logga in på ditt konto med dina inloggningsuppgifter.
4. När du är inloggad klicka på länken -> https://qbl.sys.kth.se/sections/join/2tzku
5. Nu kan du anmäla dig till kursen genom att klicka på ”Enroll”

DD1010 Introduktion till programmering och datorkunskap

DD1010 Introduktion till programmering och datorkunskap 4,0 hp är en som det låter en introduktion till programmering. Det är en kurs som ger en förståelse för vad programmering är för personer som t ex funderar på om de ska omskola sig till något inom IT och programmering. En lämplig fortsättning på denna kurs är sen https://www.kth.se/student/kurser/kurs/DD100N där man programmerar i Python.


Vanliga frågor

Vad betyder "ges på distans dagtid"?

I det här fallet innebär det att kursen ges på distans, du kan läsa när du vill under dygnets alla timmar, med undantag av examinationen, se nästa fråga.

Hur examineras DD1010?

Entimmes datorprov på plats på KTH. När du är registrerad på kursen kommer du, under en begränsad tidsperiod, anmäla dig till provet. Det går inte att göra provet utan att först anmäla sig.

Vad kostar kursen?

Väl antagen till kursen är det inga avgifter (förutom transportkostnader till och från KTH för själva provet). Allt kursmaterial finns tillgängligt på webben.

Vilket programmeringsspråk används?

Det är en förenklad version av JavaScript.

Ingår det grupparbeten eller kamratgranskning?

Nej

Är kursen platsbegränsad?

Ja. 300 platser till sommaromgången och 200 till höstomgången.

Är det några föreläsningar?

Nej. Med undantag av det avslutande datorprovet är allt på distans och du läser i egen takt, inom kurstiden. Om du inte har Mobilt BankID behöver du också besöka KTH för att kvittera ut ditt KTH-konto.

Hur får jag ett KTH-konto?

Du kan få ditt KTH-konto tidigast två veckor innan kursstart, men se till att skaffa ditt konto i tid innan kursen startar. KTH-konto kan du kvittera ut med Mobilt BankID, vilket du kan göra på distans, eller genom att besöka KTH:s campus.

Hur får man handledning?

Kursen är gjord för självstudier, så det brukar inte behövas. Skulle du trots allt behöva hjälp kan du skicka ett e-brev till  kursmentor@kth.se