Prova-på-programmering

Innehåll

Den här kursen är främst riktad till dig som inte programmerat tidigare och känner att du behöver få en förståelse för vad programmering är, innan du väljer framtida studier eller skolar om dig i arbetslivet.

Kursen ger en inblick i vad programmering är och hur man kan använda det för enkla beräkningar och annan manipulation av data, samt förståelse för skillnaden mellan digitalt och analogt, kunskaper i grundläggande datasäkerhet såsom lösenord och sabotageprogram, internets uppbyggnad, skärmbilders uppbyggnad, koppling mellan programvara och maskinvara, komponenterna processor, minne, router och nätverk, angivelse av antal bitar och byte med prefix (k, M, G, T), t.ex. i angivelser såsom ”100 Mbit/s” och ”telefonen har 64 GB minne”.

Programmeringsspråket är en variant av JavaScript.

Genom att svara på två korta enkäter i början och slutet av kursen kan du bidra till att dels förbättra kursen, men också till forskningen på KTH om hur man effektiviserar lärande. Dessa enkäter är, liksom resten av kursen, helt frivilliga och du bestämmer vad för data du vill dela med dig av.

Genomförande

Kursen ger inte högskolepoäng eller rätt till studiestöd, vi jobbar däremot för att kunna erbjuda ett intyg, men vi kan inte lova att det går ännu. 

Kursen är öppen för alla, oavsett förkunskaper eller examensnivå. Kursen tar förstås olika lång tid beroende på förkunskaper, men för målgruppen (aldrig programmerat tidigare): räkna med 40 timmar. Det finns ”examinationsfrågor” i slutet av varje modul, men dessa prov går att göra om till dess att man klarar dem, precis som alla andra frågor i kursen.

Kursen går helt på distans, online, läses i egen takt och är kostnadsfri.

Kursen är gjord för att vara självinstruerande, men du kan kontakta mentorerna via e-post kursmentor@kth.se om du trots det skulle behöva hjälp.

Support
För pedagogiska och tekniska frågor går det bra att mejla till kursmentor@kth.se

För endast tekniska går det även bra att skapa en ticket i Torus direkt med "Tech Support knappen".

Anmälan

Gör så här:
 1. Besök länken: https://qbl.sys.kth.se/registration/new  för att skapa ett konto i systemet.
 2. Verifiera ditt konto med e-postadressen du använde för att registrera dig. (Om du inte skulle få ett brev, följa anvisningarna här: https://cocreate.idocos.eu/books/torus-pa-kth/page/far-du-ingen-bekraftelsemail)
 3. Gå till inloggningssidan genom att klicka på följande länk: https://qbl.sys.kth.se/session/new. Klicka på ”Learner/Educator Sign in” och logga in på ditt konto med dina inloggningsuppgifter.
4. När du är inloggad klicka på länken -> https://qbl.sys.kth.se/sections/join/2tzku
5. Nu kan du anmäla dig till kursen genom att klicka på ”Enroll”


Revision #7
Created 29 February 2024 10:14:11 by Admin
Updated 23 May 2024 09:43:39 by Admin