Torus på KTH

Vad är Torus?

Torus är en plattform för fråge- och aktivitetsbaserat lärande som utvecklas på Carnegie Mellon University, inom projektet Open Learning Initiative (OLI). Eftersom OLI både är ett projekt, en metodik och tidigare var även en plattform, refererar vi på KTH ofta till metodiken som frågebaserat lärande (question-based learning, QBL) för att skilja delarna åt. Metodiken har ett mycket gott vetenskapligt stöd för att effektivisera lärande. De två mest imponerande studierna är att metodiken är sex gånger så effektiv som att läsa text eller titta på video, samt att om man använder metodiken konsekvent över en hel kurs, kan studenterna spara hälften av sin studietid, med bibehållna resultat.

Vad är frågebaserat lärande?

Frågebaserat lärande, eller egentligen, aktivitetsbaserat lärande, är en variant av Sokratiskt lärande, men det bästa sättet att förstå är förstås att prova på det i KTHs kurs för frågebaserat lärande, som i sig är utvecklad med en KTH-vidareutveckling av frågebaserat lärande, nämligen rent frågebaserat-lärande.

Hur skapar man en sida i Torus?

image.png

Create: Curriculum 
Det tar er till en sida där ni förslagsvis skapar en övningssida med 

image.png

 
Create Practice Page

Torus workshop information

Download

This document contains the presentation slides used in the workshop. Use this to download information you would like to have digitally.

Upload

This is the document where you should add your slides so that we can present them to the rest of the class.

 

 

 

Hur publicerar man en kurs?

"Publicering" kan betyda två olika saker:

 1. Publicera en kurs, eller ändringar i en kurs, så att andra kan hitta kursen, eller få med de senaste uppdateringarna av kursmaterialet. Detta görs med Publish: Publish: 

  image.png

 2. Göra en kurs publik så att att studenter kan komma åt den.

Det finns två sätt i Tours att ge studenter tillgång till en kurs:

 1. Länka till den via Canvas med LTI . Gå till kursen i Canvas och klicka på "OLI Torus SE" längst ner till vänster. 

  image.png

  Det öppnar en länk till Torus och kommer att visa de kurser som är publikt tillgängliga för alla lärare på KTH. Om din kurs inte hör till dessa, skrolla ned och logga in i Torus med ditt Torus-konto, och välj din kurs där.
 2. Publicera den öppet (lämpligt för t ex MOOCar och andra kurser som läses av icke-KTH-studenter. För att kunna göra det behöver du först publicera kursen enligt 1 längst upp, men även skapa ett Learner/Educator konto som du sen behöver få rättigheter av admin för att kunna publicera på det sättet. 

När det är gjort kan du göra följande:

 1. Logga in på ditt Learner/Educator-konto.
 2. Tryck på "New Section"

image.png

3. Välj rätt kurs/produkt: